x

Jazzová sekce 1971 - 1988

17/1 - 23/3/2018

Galerie města Trutnova zve Vás i Vaše přátele na zahájení výstavy o jedné z nejdůležitějších kulturních aktivit, která měla své členy a příznivce i na Trutnovsku.
Vystoupí MyBand a hosté Tomáš Křivánek a Ivan Prokop.V 17 hodin ve výstavním prostoru Městského úřadu Trutnov.

 

 V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století fungovalo v Československu několik významných svobodomyslných nezávislých proudů (Charta 77, Underground aj.). Důležité místo v širokém spektru kultury zaujímala Jazzová sekce. Její festivaly Pražské jazzové dny zásadním způsobem ovlivnily hudební dění v tehdejší ČSSR. Sekce vydávala časopis Bulletin Jazz, edice Jazzpetit, Situace a řadu dalších publikací.

A právě Jazzové sekci – její historii ohraničené daty 30. 10. 1971, kdy proběhla ustavující konference, a 1. 1. 1988, kdy byl propuštěn poslední z vězněných členů jejího výboru – je věnována tato putovní výstava. Obsahuje 21 panelů dokumentujících činnost Jazzové sekce v období let 1971-1988. Uskutečněné i neuskutečněné festivaly, Pražské jazzové dny, časopis Bulletin Jazz, edice Jazzpetit, Situace a řada dalších publikací, kulturní a společenský život kolem této komunity i dokumentace přípravy a průběhu soudních procesů s vedením sekce, jejich ohlasy doma i v zahraničí, až po následovnou soudní rehabilitaci v roce 1991.

Výstavou chceme promluvit k pamětníkům a připomenout jim tehdejší léta, kdy byli členy Jazzové sekce, ale i k současnosti a připomenout, že svoboda nebyla nikdy zadarmo!

Výstava je unikátním dobovým svědectvím o práci a boji skupiny svobodomyslných kulturymilovných lidí, aktivistů Jazzové sekce, kteří byli státními orgány ČSSR vtlačeni do role kulturní opozice. Výstava je tedy o boji za nezávislou kulturu s totalitní mocí tehdejší ČSSR. A současně slouží k podpoře svobody slova, uměleckého projevu a demokracie v dnešní době.

Otevřeno

út–pá: 9.00–16.30
so–ne: 9.30–15.00

Vstupné

Dospělí 60 Kč
Děti, studenti a důchodci 40 Kč
Každou první středu v měsíci vstup zdarma

Generální partner
Logo gamt.cz

Slovanské náměstí 38, 541 01 Trutnov
+420 499 815 916
gamt@gamt.cz

Facebook gamt.cz
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.